Sivut

sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Kuulumisia joelta

Kalantulo ennätyksillistä  lohennousu niin linkistä näkyy. Kalastajat saa kiintiöt täyteen hyvällä prosentilla. Huhutaan että ensi kesäksi kiintiö rajoitus / kalastaja. Lohen kalastusta pitää rajoittaa silloin , jos lohta on vähän. Ymmärän mitä haetaan takaa kalastaja kohtasella kiintiöllä. Turisti ottaa joka päivälle lohen ja on viikon tääällä. Paikkakunnalle jää rahaa kuitenkin vastineeksi. Harvoin tämmösi vuosia tullee että lunta sattaa juhannus viikolla. Kylmyys on todella ollut nyt lohestajien puolella. Viime kesä hyvä esim kun vesi lämmin juhannus viikolla. kesäkuu 2013 Nyt kun saadaan hyvä vuosi pitkästä aikaa. Toivottavasti päättäjät eivät yhen vuoden perusteella tehe pöljiä päätöksiä. Tornionjoella ja lohella on hyvä tulevaisuus , jos hoidetaan viisaasti.
Perjantai-iltana käythiin vävypojan ja oman pojan kanssa joella. Harvinaista herkkua sai soutaa rauhassa laskun, vaikka todella odotin että poikani pääsis väsyttään lohta. Lauantaina alkoi klo 15 jokijalan lohensoutukisa. Itekki osallistuin aloitin soudun koskenalta.Odottelin kisan alkua niin vaihdoin tummemmat kapulat koska veden lämpö näytti 12,6 astetta.  Ensimmäinen soutu koskella. Soutelin aika tarkoin penkan syrjän , jonka jälkeen isolla siksakilla kohti kakkoslähtöä. Kakkoslähössä ootteli porukkaa , joten nostin vehkeet ylös ja ajoin kolmos lähtöön. Samalla kun laitelin vieheitä vetheen kalakaveri soitti oli saannut yli 17 kg lohen. Iso lohi pittää saada, jos meinaa voittaa. Alakarilta soudin suomen rantaa. Venheitä oli sen verran et päätin lopettaa ja lähteä ruokatauolle kothiin. Istahdin pirtissä jonkun aikaa ja sitten suvannolle katsoon onko ruuhkaa. Sattui hyvin ettei ollut jonoa kakkoslähdössä. Tuttu kalamies kerkisi häthäänthyyn että ajan alapuolelta, mutta ei todella ollu tarkoitus. Aurinko häikäsi etten heti nähny venettä. Suvannolla virtaus alkaa olla heikko. Ite en tykkää kun aivanko järvellä soutelis. Moralle laskiessa alkoi tarkempi soutu, joka tuotti tulosta. Oikea lähi vapa 8m suijahti ja räikkä pärähti pyörtheet tuli pinthaan. Riuhtasin airoista, mutta vapa oikeni ja oli todettava et lohi voitti tällä kertaa. Kolmos lähön alapuolella  suijui seuraavan kerran keski vapa, mutta en kerinny ees airoista vethään kun jo oikeni. Mietin et nythän riittä tapahtumia. Alakarilla soutelin toisen venheen perässä pystysoutua. Vasen pitkä vapa suijui aloin southaan ja samassa lohi kävi pinnassa. Katoin et pieni lohi. keräsin muut pois ja aloin komentaa kovasti 4-5 kg lohta . Soutukeli kyvä niin en halunnut pistää kiintiötä täytheen. Viimein lohi irtosi vaapusta. Pistin venheen ankkuriin ja laitoin vavat uudestaan pyynthiin. Soutelin porttisen ojan suuhun , mutta enään ei lohet häirinneet soutua. Pari pikku lohta saathiin alakarilla eli joku parvi varhmaan pyörähti alakarille.
Kello oli 23 , joten päätin lähteä nukkuun. Pistin kellon herättään klo 6. Kellon soidessa aamulla hyppäsin pirteänä ylös ja kahvi tippuun. Juopasin muutaman kupin kahvia ja sitten kohti suvantoa. Suvannolla tosi rauhallista. Loman rannassa näky olevan yksi lohi ja suvannon rannalla myös kannettiin lohta. Suvannolla vähän venheitä. Oli ilo alkaa southaan kun rauha maassa ja nauttia hiljasuudessa. Pari kertaa kerkisin sahata kun oikea pitkä vapa suijui ja jäi luokille räikkä urisi ja siimaa karkas kelalta. Tuumasin et nyt on vähän isompi lohi kiinni. Vene ankkurissa siivosin muita pois. Lohi oli uinut veneen sivulle ja kävi pinnassa . Kattelin et taitaa mennä kymppi rikki. Lohi vavan siima löystyi ja mietin jo et löysäskään. Totesin kyllä melko pian et viellä on kun kaukana venheen takana uudestaa kävi muljuamassa ja siimaa lähti taas kelalta. Sainkin jus muut pois ja pääsin seuraahmaan lohta. Lähin kellumaan kohti lohta . Lohi teki muutaman lyhyen syöksyn ja sitten olikin venheen vieressä pyörimistä. Vaappu oli hyvin lohen suussa poikittain. Haavittaessa luultavasti pysyy ehjänä. Kelluin kohti moran kivikkoa oli pakko soutaa välissä kauemmas venettä . Samassa lohi tuli veneen viehreen ja sain lohen haaviin ja kyyhthiin. Pistin veneen ankkuriin moran ja pikku moran välhiin. Pistin vavat telineisiin ja irrostin uistimen lohen suusta ja haavista. Vaappu säilyi ehjänä vain peräkoukut meni vaihtoon. Marjas lohi 11,180 kg 99cm puri Wäylän ronkaista. Lohella ei tullu isompaa menestystä. Kisa voitettiin 21,6kg lohella. kisatulokset. Kiitos ahdille. Vaappu testausta. Ainostaan asiakkaiden kanssa luotto-onget peliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti