Sivut

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kuulumisia joelta.

Viime viikkolla tuli souettua aika vähän keli oli turhan lämmin. Torstaina oli yksi asiakassoutu. Soudeltiin lomasta alakarille, mutta ei ollu tapahtumia. Perjantai aamuna kävin itekseen laskun tekheen ja alakarilta titti purasi peltiä. juuri mitat täytti kun vähän venyttyi 50cm 1,1kg. Viikko meni muuten kotiaskareissa ja töissä.
Sunnuntaina lomhaan tuli keikka työläinen muutamaksi päiväksi. Sovittiin että palaverin jälkheen käydään ensin syömässä kylillä ja sitten joelle. Kellon tullessa seitsemän satoi aikalailla vettä, joten ootimme tovin että sade lakkaa. Pääsimmeki melko pian joelle. Ajelthiin suvannolle melkein lähtöpaikalle asti, koska joella oli muutama vene ja piti nousta ylimmäiseksi veneeksi. Souatettavana oli oikein mukava etelän tyttö, joka tosi hienosti laittoi vieheet pyynthiin. Soutukeli oli oikein kohillaan. Ihan tyynni ja aurinko pikkuhiljaa katosi pilvien taakse. Souatettava tuumasi et rentouttavaa touhua kun kuuluu vain airojen loiske. Soudimme pikku hiljaa toisten perässä kohti pelipaikkoja ( Moraa). Soutelin enemmän suomen puolta välillä ruotsin karikon reunassa kääntymässä. Lähestyessä moraa huomasin kun ruotsin rannan läheisyydessä pikku titti hyppi ilhmaan monta kertaa. Sitten näin kun hyppyjen seassa isompi lohi ui pitkin pintaa. Tuumasin että taitaa olla kinastelu käynnissä saataiskaan vaappu souettua sekhaan. Veden virtauksen ollessa heikko, pyrin sopivassa kulmassa tulheen kohti kiven yläpuolta, jotta uistimet suoristuvat samalla kun soudan hieman ylöskäsin. Tulin karin päälle ja oikaisin sievästi veneen ja hieman soutua ettei peltiä tartu pohjaan. Siimat suoristuu pikku hiljaa. Tuumin tytölle että ei taija aivan viellä vaaput yltää, mutta käydään mukka syvällä ja tullaa takas. Samassa keskivapa suijahti , joka oli pisimmällä ylsiki karin reuhnaan  ja räikkä alkoi huutaa. Tyttö alkoi kerätä vapoja pois homma sujui hienosti, mutta kala elkheistä katsoin parhaaksi käyttää venettä ankkurissa ja yhdessä siivota muut vavat venheeseen. Viimein saimma muut pois. Tyttö otti vavan ja mien näyttin pumppaus liikkeen, jonka jälkheen väsytys sujui tosi hyvin. Lohi teki hyviä syöksyjä ja eka kertaa näin pyrstön ja selkäevän sanoin et nyt on hyvä lohi kiinni. Soutelin pois karilta väylän reikhään, jota pitkin on helpompi kellua. Pari kertaa lohi oli jo aika lähellä, mutta venheen nähdessä teki 20m syöksyn. Viimein lohi alkoi hieman rauhoittua. Nostin airot venheeseen ja hieman kiristin jarrua ja pyysin tyttöä pumppaamaan kohti venheen keulaa, jossa odotin lohta. Hienosti eka kerralla tuli venheen viehreen ja mulla helppo työ nostaa kyythiin valtava kojamo. Tytöllä tosi hyvät fiilikset ja tuumasin että aika iso ensimmäiseksi loheksi, jonka väsytit. Pistin lohen jalan alle ja soutelin lomhaan. Rantauduttiin  ja kohti puntaria. Puntari näytti 15,08 kg. Lohi ansaitsi paikkansa lappean vonkale listassa. Lohi puri MTO uistinta puna-kupari-musta. Tosiaan puri oli poikittain suussa ja vaapussa sekä perässä että etuosassa tosi syvät purema jäljet. Kuvatiin lohta ja tuli hyviä kuvia kun kaunis tyttö hymyilee iso lohi sylissä. Hienoa oli tuottaa elämyksiä etelän tytölle.
Tiistaina muistelthiin ison kojamon väsytys ja sen aiheuttamia fiiliksiä.
Tänä aamuna pistin lapset kouhluun. Sain kahvisteltua vaatheet niskaan ja joelle. Varastossa vaihdoin testaus kapuloita vapoihin. Yhteen vapaan jätin sassin pellin millä lohia on tullu. Aloittelin soutua heti saunankorvassa. Samassa vasen lyhyt vapa teki kolme terävää potkua ja kala irtosi sassin pellistä. Liikkeistä päätellen titti. jatkoin soutua niin keskivapa suijahti ja titti kävi pinnassa. Pistin ankkurin kelasin muut pois. Annoin venheen olla ankkurissa , koska lohi pieni ja aloin kelaamaan kohti venettä. Pari terävää potkua ja titti irtosi MTO violetti-sininen-hopea. Uudestaan vieheet vetheen ja soutu jatku. Samat pelipaikat ja vasen vapa luokille ja titti taas elkheistä päätellen. Muut pois ja sama kuvio vene ankkurissa kelain tittiä, joka tuli jo ihan venheen lähelle melkein haavi etäisyydelle ja sitten irti. Itekseen tuumasin et kiireinen aamu ehkä puoli tunti ja kolme tittiä karkas :). Joki oli usvan peitossa ja soutukeli kohillaan niin ihan hyvä kun eivät tartuneet. Laskeskelin pikaisesti kohti jaapakoskea, jossa ajattelin soutaa sitten tarkemmin. Usva pikku hiljaa katosi joelta ja soutelin ruotsin puolen karikon reunaa. Silloin taas sassin pelti vapa suijahti . Elkheet olivat taas titin, joka ei kuitenkaan hyppiny. Arvioni osoittautui oikeaksi alkaessani kelata lohta kohti venettä. Pikaisesti oli venheen vieressä haavi vetheen ja titti  1,7 kg kyythiin. Eipä ole ennen nuin lyhyessä ajassa ollu 4 lohta kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti