Sivut

tiistai 19. heinäkuuta 2016

Kuulumisia joelta

Lauantai-iltana sateen loputtua kävin joella southaa. Hienoin uutinen oli kun rantaan pääsin ja pistin kaiun päälle veden lämpötila 15,4 astetta. Sade jähytti niin kuin arvelinkin. Joella ei isommin tapahtumia . Testailin eri valmistajien vaappuja. Uimaan sain ihan hyvin, mutta lohi ei innostunut purheen. Maanantaina oli asiakas soutu illasta klo 20:30. Ajelin itekseen starttiin kakkoselle . Siellä ootteli jo tuttu saamamies. Siinä praatathiin ja ootelthiin jotta kello tullee seittemän. Viimein siinä päästiin peräkkäin laskettelheen ruotsin puolta. Laskeskelin hieman  morasta ohi ja sitten vieheet ylös ja valmistauthuun asiakas soutuu. Hain asiakkaan alakarilta mökiltä. Rannassa opastin miten vieheet laitethaan vetheen ja kertasin lohen väsytyksestä jos ahti sattuu suomaan meille lohen. Suuntasimma kakkoslähtöön jotta soutu opastuksesta saa suurimman hyödyn. Aikoivat itekseen soutaa enimmäkseen kakkosella. Soudelthiin ja jutelthiin lohestuksesta.  Kerroin muutamat tähellisemmät paikat missä kannattaa soutaa tarkemmin kakkos poolissa. Pari tuntinen vierähti joella äkkiä ja jouduimme toteahmaan että lohen väsytys jää seuraavaan kertaan.  Siinä asiakas kuvasi vielä kännykkään kuvan luotto Wäylästä . Kerroin että huippu kapula lämpimämphään vetheen. Asiakas soutaa itekseen omalla porukalla torstaihin asti. Toivoma että ahti on suopealla päällä.

Hyvin nukutun yön jälkheen herräilin yheksän jälkheen. Pannullisen siinä kahvia hörpin ja suunnittelin joelle lähtöä. Aurinko paistoi ja tuuli oli pohjosessa. Mietin karhvoon lähtöä, mutta vähän askarutti takatuuli ja kova virtaus karvossa. Ajelin kolmosen alapäähän ja soudin jaapakosken niskan. Tuuli välillä oli hieman voimakkaampi, muttei ihan mahoton. Lopettelin soudun Jaapakosken niskalla olevaan kosteeseen. Siinä päätin sitten lähteä karhvoon, Kokkeihleen Laikkoa soutaa jos lohi olis otilhaan. Lähin aijhaan alavirthaan. Keskeltä jokea isosta aallosta. Vähemmällä veellä pittää aijaa ruotsin rannan kautta. Pahimmassa aallossa säpsähdän kun kuuluu kolahdus ja ankkuri naru pakenee veneestä. Pentele ankkurin pikalukkosta naru  irtosi siinä kovassa röykytyksessä. Äkkiä vaihde vapaalle samassa ankkuri toppaa pohjaan ja vene haluaa pysähtyä.. Sen jälkheen hyökkäsin keskelle venettä ja pidin reunoista kiinni. Ankkuri oli pysähtynyt. Vene alkoi kääntymään poikittain ja samassa iso aalto kasteli minut märäksi ja mietin  että kummalle puolelle lähen uihmaan jos joudun veden varhaan. Vene kääntyi virran suuntaisesti ja totesin että tästä taiethiin selvitä säikähdyksellä. Ankkuri oli tosi tiukassa pohjassa kiinni ja aalto hakkasi veneen keuhlaan. Pistin moottorista vaihteen päälle ja varovasti ylävirthaan ja samalla keräsin ankkuri narua veneeseen. Pääsin kohtaa missä ankkuri kiinni. Hieman kaasu ja samalla nykäsin narusta ankkuri oli irti ja lähdin valumaan pitkin jokea helpottuneena. Aurinko kuivasi vaatteet melko pian  ja hieman äyskäröin vettä veneestä pois.

Laikossa oli yksi soutaja. Ite ajelin vähän lähemmäs laikkoa ja pistin sitten veneen ankkuriin. Vaaput pyynthiin ja pikku hiljaa laskeskelin kohti pelipaikkoja. Vettä oli tosi paljon enemmän mihin olen tottunut karvossa. Kaiun pidin päällä , jotta ei ihan muistin varassa tarvi soutaa. Satuin montulle ihan hyvin ja olihan siellä kallaa , mutta ei minun vaaput kiinnostanheet. Nousi uudestaan montun päälle ja päätin kokeilla uudestaan kun hyvin oli kalaa liikenteessä. Jouduin taas toteahmaan ettei Laikko antanut mulle nytkään lohta. Toinen vene nousi alhaalta olivat laskeneet suomen puolen. Arvelin heidän haluavan päästä southaan laikkoa, joten annoin heidän nousta ensin ja valita soutupaikka. Laikhoon ajelivat niinkuin arvelinkin. Ite päätin vielä soutaa keskilinja aloitin pönkän päästä, jossa oli vielä aivan liian kova virta soutamisseen. Menin pikkusen enemmän karin päälle alussa jotta vene ei lähe liian hopusti alaspäin. Virta oli tosi voimakas kun kävin väylän reunassa. Laskeskelin karin reunaa ja väylää alaspäin pystysoutu, jotta vene helpompi virrassa soutaa. Silloin keskivapa suijahti. Muutama kova veto airoilla ja ankkuri pohjaan. Kelasin ensimmäistä vapaa pois niin huomasin ettei ankkuri pidä. Lisäsin hieman köyttä ankkurii. Seuraava vapa pois ankkuri jarrutti meno mutta ei pysähtynyt. Kelasin kala vavasta löysiä samalla pois. Huomasin että kala tulee tosi lähelle venettä ja ankkuri ei pidä , joten äkkiä ankkuri ylös, ettei kala ui siihen. Vene lähti vauhdilla kellumaan ja komea lohi muljusi  paineen vuoksi pintaan. Kolme vapaa oli vielä siivota pois. Tilanne oli hyvä vene piti lohi vapaa tiukalla koko ajan joka pysytteli ylävirrassa. Viimein sain muut siivottua veneeseen. Otin lohi vavan kätheen ja aloin pumppaahmaan lohta lähemmäs. Tästä ei syntyny mithään hurjaa väsytys tarinaa. Muutama pieni rykäsy ja sain lohen veneen viehreen ja koukattua kyythiin. Lohi 9kg puri Luotto Wäylää, joka oli perässä asiakassoudun tiimoilta. Kiitos Ahti lohesta. Soli mukava että Ahti antoi mulle lohen , vaikka tässä äähneen kerroin etten enhään ruokakaloja tartte. Ahti oli mulle suopea niin mie päätin olla naapurille. Pistin lohen filheeksi ja vein naapurille, joka nyt myös pääsee maistaan lohta.  Veden lämpötila 16 astetta. Some kanavilla kuvia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti