Sivut

torstai 20. elokuuta 2015

Kuulumisia joelta

Joella ollut ihmeen hiljaista elokuussa vaikka vesi ollut suhteellisen viileä14-15 astetta. Suurta lämmön vaihtelua ei ole tapahtunut vedessä, joka on varmaan oma syynsä ettei lohet ole "hulluuntuneet" puremaan kapulaa. Enimmäkseen pieniä uros lohia saatu saalliiksi. Onhan joukossa onneksi yksi melkein 20kg kojamo.Itellä tapahtumat olleet vähäisiä pari kaaparia kiinni ja yksi paksumpi lohi saunankorvassa jota en keriny näkheen kun löysäs irti. Eilen viimein ahti oli suopea .
Aamulla laitoin lapset kouhluun ja ite joelle . Joki oli tosi vankassa usvassa. Ajoin alakarille ja aloitin soudun lepposemmasta virrasta kohti jaapakoskea. Soutelin tovin niin aurinko alkoi paistaa ja usva katosi joelta. Soutelin niin yks kaks minun takana oli vene joka oli tippunu tosi nopeaa alavirtaan. Morjestin vanhempaa pariskuntaa jotka souteli kohti ruottia ja vaimo alkoi kelaamaan siimaa vedestä. Ajattelin et hyvä kun koski jo lähellä ja olin heille edellisessä työvuorossa ilmoittanut ettei kannata soutaa kolmosta koska virtaa voimakkaammin. Yläpooli olis heille ollut mielestäni parempi. Vene valui vauhdilla kohti koskea ja vaimo laittoikin siiman takasin ja jatkoivat soutua. Silmä tarkkana seurailin et miten käy sinne ne koskeen menivät vene enimmäkseen poikittain. Huollestuin sen verran että soudin ite kosken kosteeseen ja ankkuri pohjaan. Otin omat vieheet ylös että  pääsen seuraamaan heitä koskeen. Vene kerkis valuta lähelle varhmaan karisaarta kunnes mie sain vieheet ylös . Käänsin kokan koskeen ja samalla huomasin etttä turistit oli viimein ymmärtäneet lopettaa ja ajoivat koskea ylös. Soitin firhmaan että ohjeistavat lisää asiakkaita jota homma olis turvallista. Ite ajelin karhvoon koska oli muutenkin tarkoitus soutaa siellä kun vävypoika saannut muutaman lohen sieltä. Pistin venheen ankkuriin pönkän päähän ja vieheet vetheen. Yksi pariairo kaksikko souteli punasenkarin kuopassa joten soutelin yläpuolella penkan syrjää ja odottelin omaa vuoroa. Viimein koitti vuoroni ja soudin kuopan ja karin väliä mahdollisemman tarkoin. Lohi ei ollut otillaan ja pariairo kaksikko siirtyi laikhoon joten päätin ite käydä kokeileen mustaakuoppaa. Ajelin pönkän yläpuolelle lepposamphaan virthaan ja laitoin vieheet vetheen . Aloitin soudun niin tuli melkein heti yhessä pyörtheessä siima sotku. Kolmen vavan siimat sai setviä. Onneksi selvisin aika helpolla ja aloitin soudun uudestaan. Pisin siima meni mukavasti kiven kosteesta niin silloin vapa niiasi ja räikkä alkoi päristä. Soutelin muutaman nopean veon ja ankkuri pohjaan. Huomasin melko pian vavasta että kaapari taitaa olla kiinni. Sain kerättyä toiset pois gopro päälle ja ankkuri ylös. Piti hieman väsytyksen alussa kääntää venettä kun meinasin poikittain mennä kivelle. muuten väsytyksessä ei ole paljon kertomista. Melko pian 3,1kg kaapari oli venheessä, joka puri Wäylän ronkaista. Sätki koukussa ja venheen pohjalla aikansa kun en voinnut nuijia, koska vaappu pahasti tiellä, mutta viimein sain nuijittua lohen.

Tänä aamuna sama setti lapset kouhluun ja usvan sekaan soutahmaan. Nyt usva oli huomattavasti pitempään ennenkuin alkoi kirkastua. Soutelin Jaapakosekn niskaa ja odottelin että sumu häviää, jotta näkeen paremmin ajaa karhvoon. Silloin vasen laitavapa suijui hieman ja löystyi. Mie riuhtaisin airoista jolloin vapa suijui kunnolla ja räikkä alkoi huutaa. Jatkoin kovaa soutua että saan lohen kauemmaksi muista siimoista. Lohi kävi ilmassa ja näin että nyt on kookkaampi lohi siiman päässä. Viimein sain muut pois ja kellumaan lohen kanssa kohti Jaapakoskea. Hieman airolla väsytksen alussa veneen kääntämistä ettei valua niin nopeasti. Lohi oli jo mukava väsytellä taisteli ihan hyvin virtaavassa vedessä. Viimein sain lähelle venettä ja koukku valhmiiksi . Lohen tullessa lähemmäksi koukasin päästä, mutta lohi potkas sen verran että irtosi,  koska koukkaus sattui kiduksiin. Sain melko pian uuden mahdollisuuden ja niskasta koukku läpi ja kojamo oli kohdannut voittajansa. 7,8 kg kojamo puri Wäylän punamustaa.

Kuvia ei onnistu laittaa jostaki syystä. Yritän myöhemmin uudestaan.

Helle (+26 astetta )jakso on tornionjokilaaksossa ja vesi on jo yli 16 asteista, Toivotaan et helle loppuu ja soutukelit säilyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti