Sivut

perjantai 28. elokuuta 2015

Kuulumisia joelta

Nyt on jo syksysempi keli jokivarressa. Tuulee puuskissa voimakkaasti ja lämpötila 14 ja tihkusade. Solis soutukelit kohillaan ilman tuulta. Vesi oli jo jähtyny 14,9 asteeseen .
Eilen oli illasta pari asiakas soutua. Ryhnä saapu lomhaan ja ensin murkinaa rinnan alle ja sen jälkeen oli luvassa lohensoutukoulu. Ilmeni että ryhmässä oli muutaman vuen takaa tuttu souatettava, jonka kans viimeksi saathiinki hyvä lohi. Siinä ensimmäiseksi muutamia vaappu valintoja tehtiin loman hyllystä ja sen jälkheen omista pakeista. Siirryttiin ranthaan jossa pidin teoria osuuden lohestuksesta, jonka jälkheen lähettiin kolmella oppaaalla liikkeelle. Toiset oppaat meni ylös jokea ja mie ajelin  kotirantaa kohen asiakkaan kanssa. Pyöhräytin venheen hieman kolmos lähön yläpuolelle . Asiakas alkoi laittaa vaappuja veteen, joka sujiukin sujuvasti. Melko pian pääsin southaan väylän reunassa olevia kiviä. Siinä jutelthiin mukavia ja samassa vasen lyhyt vapa suijui luokille. Aloin southaan kovempaa ja asiakas alkoi kerätä muita pois. Vapa oli luokilla, muttei räikkä puhunu mithään. Jatkoin soutua että siima pysyy tiukalla ja sitten alkoi jo lohi uihmaan ja räikkä alkoi päristä . Viimein saathiin muut pois ja alkoi lohen väsytys. Ensimmäinen näköhavainto ja tuumasin asiakkaalle että kaaparihan se siellä. Lohi oli innokas uihmaan , mutta väsyi tehokkaaseen väsytykseen ja saatiin venheen viereen ja mie koukkasin kyythiin. Son aina haastava koukata kaapari kun toisella vapa , mutta kaikki sujui hyvin . Meänväylä koukutti uuden lohimiehen kaaparin avustuksella. Lohi puri Wäylän ronkaista. Ajelthiin lomhaan ja vaihdettiin uusi mies kyythiin ja takasin saunankorhvaan, mutta täälä kertaa lohi ei häirinnyt, mutta oli mukava souella. Asiakkaat jatkavat vielä itekseen lohestusta ja uskon että saavatkin lohi ennen kotiin lähtöä.
Tänä aamuna Lähin joelle ennen yheksää. Tuuli oli aika häijy. Puuskittainen etelä tuuli. Saunankorvastakhaan ei meinannu päästä alavirthaan käsin . Sain soueltua tarkoin , mutta lohi ei häirinnyt soutua. Laskeskelin pikku korhvaan asti ja sielä sitten kaapari nyki oikean puoleista pitkää vappaa. Vene ankkuriin ja muut pois. Kaapari oli rauhassa , mutta kun olin viimeistä vapaa ottamassa pois niin alkoi mesuahmaan ja sylki suusta pois MTO vaapun ja lähti uihmaan voittajana . Siinä ne oli kaikki vavat sitten venheessä. Nostin ankkurin ja soudin lähemmäksi Jaapakoskea, koska siellä virta voimistuu niin on helpompi soutaa tuulessa. Ensimmäisen kiven takana väylän reiässä oli joku ja kävi heti puraseen Hirvaksen mustikka muttei ollut kun hetken kiinni. Ajattelin että lohi se vain on otillaan vaikka tuulessa soutaminen on vähemmän mukavaa. Souteli kohti Niskaa ja alemman kiven kosteesta soutaessani Vasen lyhyt vapa suijui ja räikkä alkoi huutaa. Rivakasti soutelin  ja sitten lohi vapa väsytys putkeen ja muut vavat pois veestä. Viimein pääsin väsyttää lohta ja huomasin , että vaikka veti räikkää ihan kohtalaisesti. Kysesssä taitaa olla kaapari ja sen kyllä melko pian näinki todeksi. Jouduin southaan niskalla hieman samalla ettei vene mene kiville. Kerkisin kuitenkin hyvissä ajoin ottaa kaaparin kyythin ja hypätä moottoriin. Kaapari 1,98 kg puri Joonas vaappua jolle lohi oli ensimmäinen. Kausi alkaa olla paketissa, mutta vielä tarkoitus ainaki poikaa käyttää joko lauantai iltana tai sunnuntai aamuna joella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti