Sivut

tiistai 4. heinäkuuta 2017

Kuulumisia joelta

Viime viikolla keskiviikkona  ja torstaina soudin asiakas ryhmää. Pari suomalaista ja yksi ulkomaalainen. Keskiviikona aloitettiin homma siten että kaikki istui vuorotellen minun kyytissä ja samalla kaksi muuta soutivat toista venettä. Soudun aikana kerroin perus jutut lohetuksesta. Illan viimiselle soudulle ulkomaalainen istui kyytiini ja suomalaiset veljekset lähti keskehnään joelle. Lasketelthiin kommarin kuopan lähettyvillä niin huomasin että veljeksillä tartui alempana  lohi kiini. Kerroin asikkaalle että pojilla lohi kiini ja samalla nähtiin lohi pinnassa ja totesin että on hyvänkokoinen. Hetken souettuani päätin lähteä apuun , koska asiakkaat väsyttivät lohta loman kohdalla kovassa virrassa. Pyysin asiakasta keräähmään vieheet pois vedestä, jonka jälkheen soutelin toisen veneen luo. Pyysin soutajaa lopettahmaan soudun ja ohjaahmaan lohi ylävirran puolelle. Veneen lähtiessä huilaahmaan alavirtaan katoin parhaaksi soudattaa veljekset petalahteen jossa on hyvä väsyttää lohta. Viimein päästiin petalahteen ja lohen väsytys jatkui . Väsyttäjä hoiti hommansa hyvin , koska oli kalastanut ennenkin. Lohi teki vielä aika pitkän syöksyn. Pyysin komentahmaan lohta jotta ei lähde virtaan. Lohi rauhoittui onneksi lahteen ja pumppaamisen jälkheen alkoi olla lähellä venettä. Neuvoin koukun käyttöä naapuri veneestä ja se sujuikin hyvin koukkaajalta ja lohi oli veneessä ja molemmat veljekset pitämässä kiinni ja toinen antoi pappia päähän. Näin lohen selän ja totesin et nyt teillä on hieno lohi venheessä. Loman puntari näytti 17kg ja Kojamolla oli suussa MTO vaappu puna-keltanen. Oli hieno nähdä asiakkaiden "töminät", jotka meän väylä aiheutti antamalla ison lohen. Isäntä oli tuumannut veljelleen et missä hemmetissä se olavi kuppaa ennen kuin kerkesin aphuun. Soutaja muisteli et miehän käskin soutaa kun sulkavalla lohen tartuttua, mutta oli unohtunut et sit voi heittää pois kun lohta väsytethään. Ahti koukutti taas kaksi uutta lohestajaa tornionjoelle.
Pojat kävi mökillä yötä ja aamusta uudet soudut . Aloiteltiin klo 6 ja ajelthiin kakkos lähtöön. Mie lähin ensin laskehmaan ulkomaan kaverin kanssa ja veljekset perässä. Pikku aikaa niin veljeksillä lohi kiini. Soudin vähän syrjään ja jäin odottamhaan miten pojille käy. Lohi oli pieni niin pojat huusi mulle että tulevat minun tykö niin saadaan pihdeillä lohi irti. Asikas otti oikean puolen vavat multa pois jotta toinen vene pääsee lähemmäs. Otin pihdit ja otin uistimen irti lohen n. 3kg suusta. Veljekset laskivat meän alle southaan ja met jäimä ylemmäs. Lasketelthiin peräkannaa kohti lehmikiveä. Silloin veljeksillä taas lohi kiinni. Asiakkaani sanoo minulle Salmon god likes boys. Minua nauratti oli mukavasti sanottu. Veljekset menettivät kyseisen kalan , mutta saivat vielä päivän aikana 4kg lohen. Tosi hieno reissu oli veljeksillä tornionjoelle. kaikhiin kolmeen eri vaaphuun tuli pojilla tilantheet. Asiakas tuumasi et hyvät on vuokra setit. Varhmaan törmään vielä Lappeassa kyseisiin kavereihin.

Viikonloppu meni töissä, mutta soudin lauantai illan ja Sunnuntai aamun jokijalan lohensoutu kisassa. Lauantaina oli hieman tuulinen keli mutta tyyntyi hienosti yötä kohen. Lähin nukhuun puolen yön jälkheen ja heräsin aamulla seittemältä aamusouulle. Keittelin aamukahvia niin piha koijut oli luokilla niin siinä metin että olis sittenkin pitäny  jatkaa yöllä soutua kun oli tyyni keli. Kävin aamusoudun tekheen siitä huolimatta vaikka tuuli vähän haittasi. Lohet ei häirinneet soudun aikana. Helle kyllä rauhoitti lohen tulon lappeassa . Kolme kisa kallaa saathiin lappeasta, vaikka kokeneita soutajia oli joella paljon.
 Tänhään  oli varattu aamusoutu klo 8-9, joten ajelin lomhaan pikkusen ennen kaheksaa. Asiakas saapui paikalle ja siirryimme suvannolle . Kakkos lähössä ei ollut kethään, joten en noussut sinne asti, koska aikaa rajallisesti. . Pistelin karin ylälaidassa ankkurissa vaaput vetheen asiakkaan kanssa yhdessä. Sitten lähettiin soutehleen. Soudin tosi tarkoin karia , koska ylhäällä ei ollut ruuhkaa. Siinä mukavia jutelthiin kalastuksessa ja vähän muustaki kun oli tuttu mies kyytissä. Äkkiä se tunti alkoi täyttymhään ja pyysin asiakasta alkaa kerräihleen vaapuja pois vedestä. Soutelen vielä samalla kun olhaan vielä ottipaikoilla. Lähivavat oli just venheessä kun oikea pitkä vapa suijahti. Vetasin airoilla rivakasti ja räikkä alkoi laulaa. Asiakas keräili muita pois rauhallisesti. Pitelin soutamalla painetta kala vavassa, joka välillä otti spurttia ja veti siimaa ulos. Hienosti oli vavat veneen pohjalla järjestyksessä. Lähdettiin keluhmaan kohti alavirtaa. Muistutin asiakasta peukalon käytöstä väsytyksen aikana. Samalla säädin hieman jarru tiukemmalle, jotta väsytys sujuisi helpommin. Siinä se lohi pyöri ympäri venettä ja pikku hiljaa alkoi kylkeähmään kun asiakas antoi lisää painetta. Lehmikiven yläpuolella näin että nyt alkaa olla kypsä koukattavaksi ja hyppäsin pois airoista. Otin vavan nokasta kädellä ja ohjasin lähemmäs , jotta yllän koukkaahmaan. Koukkasin lohen kiduksista kyythiin , jotta fiel säilyy. lohi irtosi koukusta ja tipahti venheen pohjalle ja puhalsi samalla ittestä veret venheeseen. Papitin  lohen vaikka ei se mithään puhellu enhään veren laskun jälkheen. Asiakas tuumasi että tärisyttää. kerroin et kuuluu tähän lajhiin. Hieno oli tuottaa kokemus asiakkaalle. Marjas lohi 5,3 kg puri MTO "saksanlippua". Huomenna lisää asiakas soutua. Saattaa olla hassteellinen reissu lupas vettä, mutta uskon kalan tulon paranevan , koska ilma jähtyy. Ainoa vaara on et alkaa roskaa kellua liikaa sateinen myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti