Sivut

tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kuulumisia joelta

Uusi soutuviikkoa taas alkanut. Eilisen illan aloituksessa laskin yhden laskun alakarilla. Keli oli sateinen , mutta muuten hyvä. Tänään oli tiedossa kolme lohensoutukoulu soutua, joten en illalla kehdannut enempää soutaa etää riittä virtaa asiakassoutuihin.
Aamusta oli sovittu kahden sveitsiläisen kanssa aloitus klo 6:ksi. Ajelin Lappean lomaan ja menin koputtamaan asiakkaiden oveen. Oven avasi kaksi vanhempaa herrasmiestä. Kerroin että tuuli on kova ja kylmä koska tuulee pohjoisesta. Pistäkää hyvin vaatteita päälle, mutta kumppareita että tarvitse veneessäni. Siirryimme loman ranthaan jossa annoin  teoria osuuden lohen soudusta, vaapun viritykset, lohen väsyttäminen ja koukkaaminen, vapojen järjestys veneessä, siima mitat ja turvallisuus asiat jos jotain sattuu. Viimein oltiin asiat käyty läpi. Tiedustelin että kumpi lähtee ensin minun matkaan. Päätettiin että lyhyempi lähtee ensin. Ajeltiin sievästi kakkoslähtöön. Rannalla oli tuttuja lohimiehiä odottamassa omaa vuoroa. Heidän lähdettyä  joelle . Me odotimme tovin ja kerroin asiakkaalle jonotus säännöistä ja vuoroista , sekä joella  yleensä liikkumisesta koskien muita lohestajia.
Asiakaas laittoi hienosti vavat pyyntiin ja päästiin laskettelemaan kohti pelipaikkoja. Tuuli alkoi joella yltyä tosi kovaksi puuskissa. Alkoi haitata jo soutamista. Soutelin karikon selkäpuolelta silloin keskivapa suijahti. Aloin soutaa rivakasti ja kerroin asiakkaalle että muut vavat pois . Hienosti kelsi pois ja laittoi ohjeitteni mukaan uistimet kiinni vapoihin ja mie siirsin ne pitkittäin veneen pohjalle. Välillä asiakas kyseli että onko lohi vielä kiinni kerroin että on ja soutelin samalla pitäen siiman kireällä. Viimein asiakas sai lohi vavan käteen ja alkoi ohjeitteni mukaa väsyttää lohta. Kului aikaa ennenkuin näin lohen eka kerran veneen vieressä ja huomasin yllättyneeni että komea lohi siiman päässä. Samalla asiakaskin yllättyi kun lohi teki hienin syöksyn pois veneen luota. Yritin kokoajan käännellä sen verran venettä  että lohi pysyis ylävirran puolella. Viimein lohi alkoi olla lähelllä venettä ja teki syöksyjä veneen allle. Pyysin saada auttaa ja asiakas oli samaa mieltä että mie jeesaan ja koukkaan lohen . Sainkin eka Ohjauksella lohen kylkeämään kohti venettä. Pistin lohen koukkuun ja nostin kyythiin. Asiakas oli tosi tyytyväinen 9,3kg lohesta, joka puri  Hirvas vaappua.
Käytin toista sveitsiläistä vielä ykkös poolissa, jotta näkee myös miten siellä liikutaan, mutta aallokko sen verran häijy siirtyessä lähtöpaikalle, että sovittiin ettei sitä poolia asiakkaat souda. Tuuli yltyi tosi kovaksi ja soutaminen tosi haastavaa. Tapahtumia ei ollut.
Iltapäivällä oli vielä yksi lohensoutukoulu, jonka jälkeen asiakas lähti omin nokkineen joelle. Kävin vilkaiseen asiakkaan pakkia ennen joelle lähtöä , joka näyttiki ihan hyvältä meän väylälle.
Nyt sit levättään ja odotellaan tuulen tyyntymistä . Viimeistään torstai aamuna taas soudattaan sveitsiläisiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti