Sivut

maanantai 22. elokuuta 2016

Kuulumisia Joelta

Viikko on testailtu uusia uistimia. Alkuviikossa vesi oli viileimillään 11,9 astetta, mutta lämpimien öiden myötä kohosi pikkuhiljaa. Eilen näytti jo 14,4 astetta. Vesi laskee koko ajan ja alkaa kohta olheen "normaali" soutuvesi, vaikka vieläki korkeammalla mihin on yleensä totutttu elokuun lopussa.
Maanataina startissa ajelin kolmoslähtöön. Virta alussa turhan kova vielä , joten soutelin pystysoutu kohti lepposampaa soutu aluetta. Silloin keskivapa suijahti . Soudin rivakammin ja vapa ei lähtenyt isoimmin suijumaan ja siimaa lähti vain vähän kelalta. Pistin ankkurin , jotta saan virrassa katottua mikä siellä on. Otin ensin oikean puolen vavat pois ja sitten kala vavan. Arvelin vaappua purheen isomman harjuksen, joten päätin kelata veneeseen ankkurissa ollessani. Tunsin kelatessani hieman painetta vavassa ja kala hyppäsi pinthaan. Silloin näin että on se kaapari, joten pistin vavan väsytys putkeen ja kelasin muut myös pois ja lähin kellumaan venheen kanssa. Kaapari tuli kohti venettä ja veneen vieressä yritti vielä päristellä , mutta sain kuitenki koukattua lohen veneeseen. Kaapari 1,2 kg puri isoa MY vaappua. Soli lyhyt soutu, mutta ajelin kothiin ruokakala kyytissä.
Tiistai aamuna lapset lähti kouhluun ja itekki sain aamupalan syötyä ja kahvipannun tyhjennettyä. Aloin suunnittelheen joelle lähtöä. Ranthaan kattoessani koijut rannassa olivat välillä kovasti nojollaan etehlään. Mietin siinä että aika kovia tuulen puuskia, mutta päätin käydä kokheilleen. Päätin soutaa alakarin. Vaaput saatua vetheen vene alkoi valuhmaan aika joutusasti alavirthaan tuulen avustuksella. Pikku pätkä ennen jaapakoskea sai jotenkin souettua, mutta totesin et liian haastava keli soutaa. Ajelin takasin kotia, odottahmaan työvuoron alkua. Töistä tultua tuuli oli rauhoittunut, joten päätin käydä southaan ennen pimeän tuloa. Suuntana alakari, jossa oliki paljon parempi jo soutaa aahmuun verrattuna. Laskeskelin kohti telkän pönttöä. Karin ulkoreunassa vasen laita vapa suijahti ja aloin southaan rivakasti. Pyörtheet kävi pinnassa ja räikkä hiljeni. Urmas vaappu pulahti pinthaan. Olin kohdannut voittajan. Lohi veti 8m siimaa ulos. Soutelin vielä koskelle asti, mutta ei ltapahtumia. Alakarilla oli hiljasta , joten tehin viellä pari täsmä iskua telkän pöntölle, mutta ainoastaan harjukset alkoivat purra vaappua illan pimetessä.
Keskiviikkona oli iltasoutu töiden jälkheen. Alotin lähtöpaikalta soudun. Kävin kokheilleen päävirran reunaa soutaa, mutta viellä liian kova virta. Laskeskelin karin reunaa pitkin kohti Jaapakoskea. Telkän pöntön jälkheen oikean puolen vapa suijui. Siimaa karkasi pienissö sykheissä kelalta, joten arvelin kaaprin purheen vaappua. Arveli osoittautui oikeaksi alkaessani väsythään lohta. Kaapari pyöriskeli veneen vieressä ja yhtääkkiä teki spurtin ja hyppäsi ite mulle kyythiin. Kaapari kolahti veneen perään ja kerta laaskista heitti sätkimässä. Saikhaan syänkohtauksen. Lohi 2,28kg puri Tonno vaappua. Toinen tapahtuma kyseiseen testi vaappuun.
Torstaina sama kuvio jatkuu töiden jälkheen iltasoudulle alakarille. Virtaus alkaa olla hyvä soutaa alakaria. Huomasin että suomen puolen  soutajilla tarttui lohi kiinni. Seurasin naapuri venheen kalan väsytystä ja samalla ite soutelin ruotsin puolta. Naapuri venheessä pariairo kaksikko souti (30min ) koko ajan kun sulkavalla ja kolmas kaveri väsytti lohta , joka uiskenteli alavirrassa. Mietin itekseen ettei ikinä tule kyythiin tuolla mallilla. Lopetin itse soudun kosken lähestyessä. Huutelin naapuri veneeseen että soutakaa rivakasti ruotsin ranthaan.Kolmikko sai veneen ranthaan porttisen ojan suussa. Tuumasin että oletta te kovakuntosia soutumiehiä. Kokassa ollut soutaja meinasi että rankka homma 30min soutamalla väsyttää lohta. Ohjeistin pitähmään siiman tiukalla ja rantaa pitkin kävelehmään lohta vastaan, joka jo muljahteliki pinnassa lähellä venettä, Yksi kavereista lähtiki koukun kanssa kohti alavirtaa. Vapamies jäi vielä veneeseen. Kaverit oli tyytyväisiä ohjeistamiseen. Ite lähin ajahmaan kohti suvantoa ennen pimeän tuloa. Ajaessa suvannolle siellä ei ollut kethään, joteen pääsin aloittahmaan soudun heti pelipaikoilta. Vaaput vetheen ja soutu karilla alkoi. Säikähdin kun vapa suijahti melkein heti. Kovaa soutua ja simaa karkaa kellta. Kala on vähän kookkaampi kun kaapari. Ankkuri pohjaan ja muita vapoja kelaahmaan ylös. Ensin oikea lähi vapa pois. Seurasin kala siimaa, joka oli tosi lähellä seuraavaa pitkää siimaa joten se vapa sitten pois . Kelatessani uistinta pois niin samasssa vapa suijahti ja ensi reaktio että siimat sekasin, mutta huomasin melko pian että mahdotonta. Jatkoin kelaamista , koska tunsin ettei ole mikhään suuri. Sieltähän paljastui iso hauki, joka onneksi löysäsi helposti irti ja pääsin kelaahmaan muita pois.Viimein pääsin kelluhmaan jokea pitkin  kalan kanssa. Kohta näinkin hyväkuntosen lohen lähellä venettäni. Muutaman syöksen lohi teki ennenkuin sain koukattua kyythiin. Lohi 7,9kg puri taas Tonno vaappua , joka on osoittautunut hyväksi kapulaksi elokuussa.
Perjantaina olin vapaalla. Kävin jo varemmin päivällä joella. Alakarin kävin southaa . Telkän pöntön kohalla vapa suijui pari kertaa terävästi, mutta samassa suoristui. Kala kävi nykimässä testi Wäylää.
Lauantai-iltana oli vuorossa käythään työkaveria joella. Päästiin lähteen kaheksan jälkheen kun pistethiin loman respa kiinni. Ajelin suvanthoon ja ajelin hieman kakkoslähön alapuolelle. Ankkuri pohjaan ja yhdessä laitettiin vaaput pyynthiin. Ruotisn puoli souelthiin lehmikivelle asti ja siellä tarkistethiin vaaput. Vielä oli valoisaa aikaa jäljellä niin soudelthiin vielä alakarille. Siellä alkoi harjukset iskeä vaaphuun. Pari kookkaampaa harjusta irtosi nosto vaiheessa. Yksi pienempi tarttui jo aika hämärässä ja työkaveri kelasi vapaa. Kattelin et siima menee sivulle ja lähempänä katoin et onko iso harjus selästä kiinni. Viimein työkaveri alkoi moootorin takaa nostaan kyythiin niin sanoi et tällä on kaksi kalaa. Hauen rötky oli iskeny harjukseen hampaansa. Pikku harjuksessa oli rumat hampaan jäljet, mutta alamittasena päätyi takasin jokheen. Ahti ei ollut meille suopea . Pimeän vuoksi oli lähettävä joelta pois.
Sunnuntaina oli vasta kaheksi töihin meno joten aamusta yheksän jälkheen joelle. Ajelin suvannolle kommarin kuopan yläpuolelle, koska siellä ei ollut muita. Kommarin karilla oli hiljaista. Soutelin selän puolta kohti lehmikiveä. Lehmikiven kiersin myös selän puolelta. Siitä siirryin kosteen vaikutukseen. Vasen vapa suijui ja räikkä pärisi. Ankkuri pohjaan ja muut pois . Soutelin venettä vähän kauemmas nivasta ennenkuin lähin kelluhmaan kalan kanssa, etten mene turhan läheltä rantaa. Kohta näinkin lohen veneen vieressä. Katteli et pieni tumahko marjas lohi. Oli iskenyt vaappuun sen verran vihasesti ettei ollut mahdollisuutta vapauttaa, vaikka mieli olis tehnyt.Lohi 4,8kg puri pientä MTO vaappua.
Testi viikko takana ja kiitokset Ahdille lohista ja tapahtumista. Ensi viikolla pari asiakassoutua ja tarkoitus testata myös uusia vaappuja. Tällä viikollaTonno vaappu osoittautui hyväksi ottikapulaksi. Väri on hyvä ja uinti tosi pehmeä haku. Samanlainen hyvin pitkälle mikä pyöreä uintilevysessä  MTO:ssa , joka on vuosien saatossa antanut elokuussa kalaa. Urmakseen lohi oli myös kiinnostunut . Väritys täys musta punasilla pilkuilla, jossa pieni haku. Wäylän wsop aika värikäs, mutta tummat värit perus uinnilla. Pyrstöstä löytyi hieman oranssia. Viiminen lohi tuli pienellä MTO vaapulla, joka olin minun ensimmäinen kyseisellä koolla. Väri oli kyllä kohillaan vaapussa. Tänäki kesällä loman asiakhaat ovat saahneet 2 lohta kyseisellä värillä. Kyseinen vaappu löytyy loman vuokra vavoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti