Sivut

sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Kuulumisia joelta

Kevään tullessa äkkiä ja helteiden myötä vesi nousi taphiin joessa tosi nopeaa ja piti reilun viikon huipussaan. Siitä sittenkö se lähti laskeen niin ei näytä tulevan toista päätä . Vesi on havaintojen mukaan  Ennätys alhaalla ajankohtaan nähen. Mukava son joella souella kun vesi matalalla .Vaaputkin pysyy puhtaana roskista.



Son uusi kausi käynnistynyt Torstai-Perjantai välisenä yönnä. Itekki kävin heti aloitus yönnä 1,5 tuntia soutamassa pitkän talven jälkheen tuntu mukavalta. Venheessa oli mukana työpaikan harjottelia tyttönen niin aika meni äkkiä. Suvannolla  oli yksi paikallinen startissa ja Ylläksen / fishinglapland some väki meidän lisäksi. Aloituksessa yöllä ei saatu lohia. 
Torstai-iltana sitten vavat suijui kosken turistilla ensimmäisenä ja reilu 11kg lohi oli kyytissä. Hetkeä myöhemmin paikalline sai kans 11kg ja alakarin turisti ennen puoltayötä.. Mie olen tässä hunteeranu ettei siellä tainnu illasta muita ollakhaan, joten lohia tuli hyvällä prosentilla. Itekki katoin illasta nettiä ja kuulin et nyt on saatu kaksi lohta lappeasta . Teki  jo mieli lähteä joelle , mutta pitkän työpäivän ja edellisen yön lyhyiden unien takia päätin olla lähtemättä pyythään  "saatua lohta". Logista sinne olis mennä silloin kun lohia nousee, mutta ite tykkään ennemin mennä kun on olosuhteet rentoutumiselle kohillaan. 
Hyvin nukutun yön jälkheen suuntasin alakarille lauantai aamuna seittemän jälkheen. Lähin lähtöpaikalta ja soutelin ensin selemmän linjan ja sitten toisellä lyhyellä täsmä laskulla rannemman linjan pöntön kohalta. Näin muutamia lohia pinnassa ja oli nautinto soutaa . Välillä aamukahvia hörppiä termarista. Ensimmäinen tähellisempi soutu oli takana alakarilla. Illemmalla kävin frisbee golfaamassa naamivaarassa poikien kanssa. Iämhäytimmä saunan kun kotia tulthiin ja pojat heitti talviturkin jokheen, mutta mie jätin menemättä sen verran viileä vesi 12,9 astetta näytti Lappean lohen mittari.
Sunnuntai aamuna suunnitelma oli ihan sama ja niin mie taas tekasin samanlaisen sessio alakarille.Lohia näkyi tosi vähän pinnassa, vaikka muuten tyynempi keli kun edellisenä aamuna Pistelin viestiä harjoittelijalla että haluaako käydä joella ja halus kuulema. Minunki piti juosta työpaikalla muutama mukka , joten sovimma että lähethään  siinä iltapaäivällä kun käväsen kotona syömässä. Niin sitten ajelin lomhaan ja otin tytön kyythiin. Rannassa vielä tiedustelin että pidänkö teoria osuuden lohestuksesta jos sattuu lohi nappaan niin helpompi sit väsyttää. Tyttö totesi että hän on vielä katselu oppilaan ja että kerkiää kesän aikana oppia. Suvannolle ajelthiin kakkoselle josta aloitethiin soutu ja praatathiin mukavia etelän työtn kanssa joka samalla otti kuvia joelta. Siinä se alko kuston ojansuu häämöthään. kun kerroskelin lehmikivestä tytölle. Silloin se keskivapa suijahti ja aloin southaan rivakasti ja räikkä vain hieman pärähti. Tiputin ankkuri pohjaan ja seurasin kalavapaa, joka oli sopivasti notkollaan, mutta siimaa ei karannu kelalta. Siinä jo tuumasin tytölle että onkhaan talvikko. Siinä se vapa vain notkuin sen aikaa kun keräsin kuusi muuta siimaa pois vedestä ja pistin hyvään järjestykseen veneen takaosaan. Nostin ankkuri ja nappasin kalavavan käteen tunsin että onhan siellä painoa. Annoin etelän tytölle vavan ja pyysin kelaahmaan siimaa sisään , jotta sain ite sillä aikaa soutaa venettä selällä, ettei kelluta liian läheltä rantaa kuston nivassa. Tyttö tuumasi että nyt tuntuu raskaalta kun siima alkoi taitua lähemmäs venettä. Otin vavan itelle ja lähdettiin kelluhmaan kohti alakaria. Samassa kun komenssin niin lohi kävi pinnassa ja näin et hieno nousukalahan se siinä rimpuilee siiman päässä. Lohi taisteli hienosti, mutta kohtasin paremmansa . Sain koukattua lohen kyythiin. Marjas lohi  puri   MTO  vaappua   ja  94cm  10,29 kg. Kiitos Ahti saaliista. 
Saattaa se ahti jonkun muunkin turistin koukutta kun katsoo nousumääriä
Väsytyksestä tulee video some kanaviini ja painot päivitetään huomenna kun some kisa päättyy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti