Sivut

torstai 16. kesäkuuta 2016

Kuulumisia joelta

Eilen aamulla ajelin lomhaan kaheksaksi. Siellä ootteli tuttu parivaljakko kaksi sveitsiläistä herrasmiestä. Praatathiin siinä kuulumiset ja sitten joelle . Viime kesänä pidin heille lohensoutukoulun ja silloin toisellä lykästi. Saatii vaja kympin lohi. Nyt sitten  toinen herroista halusi istua ensin kyytiin jos olis parempi tuuri kun viime kesänä , jolloin meillä ei tullut saalista. Ajelin kakkoslähtöön koska asiakkaat tulevat sitten omin nokkinensa souteleen joella . Voin tarkentaa soutupaikkoja suvannossa missä uskon lohen purevan. Rannassa vielä kertasin hyrräkelojen toiminnan, koska jouduimme hieman odottamaan omaa vuoroa. Soudelthiin suvannon ruotsi puoli, mutta ei ihan rantaa. Poikkeuksena pari paikka rannassa. Aloimme lähestyä vuohlaampaa virtaa ,niin karin väylän puolen reunassa. Vasen laita vapa suijui. Aloin southaa rivakasti ylävirtaan että siima pysyy tiukalla. Asiakas meinasi ensin tarrata kala vapaan , mutta muistutin et ensin tyhjät pois. . Kala teki lyhyitä spurtteja , mutta oli suhteellisen rauhallinen. Hienosti saathiin tyhjät vavat veneeseen hyvään järjestykseen. Asiakas otti vavan ja piti pystyssä kuten olin opettanut. Hetken kala oli siiman päässä, mutta melko pian vapa löystyi ja tuttu MTO vaappu tuli pintaan. Kalaa  ei oltu tarkoitetu meille.
Toisen kaverin kans soudetiin suvanto. Meillä oli semmoisia vaapun hiplaamisia pari ja kerran jo kerkisin vetään airoista , mutta  lohi kerkist sylkemään vaapun suusta. Mukava siellä oli soudella kun oli tapahtumia,
Käväsin lomassa kahvilla ja sitten oli vuorossa suomalainen kalastaja joka halus käydä pienen mukan joella , jotta saa käytännön asia haltuun. Pika visiitillä oli meillä rauhallista.
Lomassa kerkisin vielä venheitä laittaa valhmiiksi joelle, Kunnes  piti lähteä poika hakheen töistä Kolarista. Ajelin venheellä kotia kohti . Katoin kelloa et kerkiä käydän alakarilla penkan syrjän soutamassa pikaisesti. Ajoin suoraan pelipaikoille, koska kolmos poolin alussa ei ollut ketään. Pistin karin päällä ankkurissa vieheet pyynthiin. Nostin ankkurin ja siirryin penkan syrjään silloin vasen laita vapa suijui. Tuumasin itekseen et tämä menikö elokuvissa, jopa itteä vähän hymmyilytti. Vene takasin ankkuriin ja tyhjät pois. Viimein pääsin kalaa väsyttämään ja huomasin et pikku kala. Vikkelä se kyllä oli kun yritin saada rauhoittuun, jotta voin pistää koukun kylkheen. Viimein sain koukattua lohen 5,9kg kyythiin . Lohella tuttu MTO vaappu suussa. Rukatin vielä aijhaan lomhaa ja fileerasin lohen siellä ja annoin sen työkaverille . Sitten oli jo kiirus poika hakheen , mutta en edes myöshästyny hausta.
Illalla ja tänä aamuna soudati isää ja poikaa . Ilta oli rauhallinen, mutta aamulla näkyi hyvin lohia suvannossa. Meiläki pari kertaa lyhyen siima (8m) päältä lohi ui. Vaikka toivoin et oltais pikku miehelle saatu tapahtuma niin ahti ei ollut suotuisa.
Ajelin lomhaan oottamaan seuraavaa asiakasta oli sovittu kymmenen jälkheen lohensoutukoulu. Viimein löysn loman terassilta kauniin nuoren naisen oottamassa lohensoutukoulua. Menthiin ranthaa ja mie pidin teoria osuuden siellä. Kerroin vaapuujen värimaailmoista, virityksestä, lohen pumppaamisesta luokse ym. asioita. Sen jälkheen ajelthiin kakkoslähtöön . Ruotsin rannassa oli ruuhkaa joten päätin mennä suomeen ja keskemmälle jokea southaan. Heti alussa nähtiin kun kakkoslähön alussa oli pojilla kala kiinni, mutta se valitettavsati karkasi. Souelthiin ja jutelthiin mukavia hetki. Niin yhtä-äkkiä vasen välivapa suijui ja kelalta lähti ihan mukavasti siimaa ulos. Tyttö hienosti kelasi muut pois ja alkoi kalan väsytys, joka hoitui tytöltä hyvin ja sain melko pian koukata lohen 5,4kg veneeseen.Lohi puri uutta teesti Joonasta, jota edeltävänä aamuna sveitisn herran soudulla kävi joku kahesti hiplaamssa. Tornionjoki koukutti taas uuden lohinaisen.
Siinä meni loppu päivä ja alku ilta töissä . Käheksan jälkheen hommat alko olheen purkissa. Päätin käydä pikku laskun alakarilla. Poolin alussa ei ketään joten ajoin lähemmäs pelipaikkoja. Aloitin taas penkan syrjästä. Poteroa soudin hetken ja sitten siirsin venettä virran reunaan ja siinä pystysoutua. Hetken päästä vasen lyhyt vapa suijui hieman . Vetasin airoista ja vapa suijahti taas vain vähäsen, mutta onneksi kohta vapa suijui moottorin taka ja räikkä lauloi. Kala ui kaikien muiden siimojen alta ja mulla hetken huusi jo toisestaki kelasta räikkä, mutta onneksi irtosi. Tiputin ankkurin ja otin kala vavan käteen. Pujottelin sen kaikkien muiden vapojen ali ja pistin väsytys putkeen. Kala tosi hyvä uimari. Mesus koko ajan kun toisia kelasin pois. Hieno väsytys taistelu jatkui kohti jaapakoskea, mutta hyvissä ajoin ennen kosken kuohuja sain lohen 7,9kg veneeseen. Lohi puri samaa Joonasta jolla pojan kanssa saima lohen. Instagramissa kuvia ja välilla facessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti