Sivut

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Kuulumisia joelta

Eilinen päivä oli kyllä erittäin tapahtuma rikas. Aamu alkoi klo 9:30 6 heng. ryhmän tullessa lomhaan. Aloitelthiin lohensoutukoulun teoria osuudella loman rannassa. Harjoitelthiin solmuja viritettiin vaappuja ja väsytethiin lohi joka lopulta koukathiinn kyythiin teoriassa. Viimein päästiin joelle ja pari innokkaimpaa otettiin työkaverin kanssa kyythiin. Mulle lähti nainen kyythiin , joka kävi viimeksi asiakkaanani 12v sitten ja silloin tornionjoki koukutti naisen. Muistaakseni saathiin sassin pellillä joku 7kg lohi. Ajelthiin suvannolle kakkoslähtöön. Huomasin melko pian et huono valinta, koska etelä tuuli alkoi puhaltaa tosi kovaa. Asiakas laittoi tosi jouhevasti vavat pyynthiin .Selvästi kokemusta 12 vuessa  karttunu. Aloitettiin soutu tosi kovalla poikki vedolla, jotta pääsis edes vähän alaspäin. Mukka suomessa ja takasin ruotsiin. Ruotsissa käännös ja odetella et siimat kerkiää mukhaan. Takasin suohmeen ja silloin vasen keskivapa meni luokille ja räikkä alkoi päristä. Soudin rivakasti minkä tuulessa pystyin. Kohta alkoi toisen vavan räikkä huutaa. Sanoin asiakkaalle että meni siimat sekasin. Muut saathiin pois sanoin asiakkaalle että ottaa kala vavan ja mie otan sotkeutuneen. Aletaan pikku hiljaa kelata ja katothaan minkälainen sotku siellä on. Toisen vavan vaappu näytti olevan siiman ympärillä. Asiakas ohjasi kala vavan minua kohti. Vältin koskemasta vaappuun, jos lohi sattuu nykäseen. Katkaisin puukolla uistimen pois , mutta se ei riittäny siima piti viellä erikseen setviä, jotta kala vappaa pystyy kelaahmaan. Väsytys sujui hyvin ja melko pian koukkasin lohen 7,5 kg kyythiin Hirvas vaappu suupielessä. Lohi oli ollut verkossa. Päässä jälkiä ja pyrstön tyvestä selvästi joku oli puristanut jotta saa verkosta pois. Pyrstön tyvessä palovamma, josta otethiin näyte , koska iho rikki.
Lomasta seuraava asiakas kyythiin ja nyt suuntasin kolmos pooliin, jossa tuuli ei niin kauheasti haittaa. Ajoin ohi lähtöpaikan , koska poolin alussa ei ollut kethään. Käähnäytin venheen ennen penkan syrjää, jotta asiakas kerkiää laittaa vavat pyynthiin ennen pelipaikkoja. Keskilinjaa pystysoutua soli suunitelma. Penkan syrjälle tulthiin niin pitkä vapa suijui ja räikkä lauloi. Lohi muljasi pinnassa parhiin otteeseen. Asiakas joutusati sai muut pois ja mie soudin jotta lohi siima pysyy kireällä. Asiakas sai lohi vavan käteen . Soutelin lähemmäksi ruotsin rantaa. Lohi oli tosi pirteä uimari ja asiakas sain kokemusta koko rahan edestä. Viimein lohi kävi veneen vieressä, jotta ylsin koukkaamaan. Lohi 6kg oli tuttu MTO kapula suussa. Ajelthiin lomhaa jossa odotti vielä yksi souatettava. Odotukset oli viimisellä asikkaalla korkeaala, koska oltiin jo kaksi lohta saatu, mutta yritin toppuutella. Niinhän siinä sitten kävi että ilmam jäi, mutta kerittiin kuitenkin soutaa koko tunti, josta varmaan on apua myöhempään lohen kalastukseen asiakkaalla.
Respa oli myynnyt vielä yhen lohensoutukoulun  klo 17. Kerkisin välillä käydä hakheen pojan töistä ja vähän elpymään, kunnes piti taas lähteä. Ajelin asikkaan kanssa kolmos poolille tuttuun paikkaan. Vavat panthiin pyynthiin ja asiakkaalle tuli jano. Kysy et otanko mie vissyä. Mie et kaada vaan ja kun asiakas alkoi kaataa vissyä mukiin silloin pitkä vapa suijui ja siimaa pakeni kelalta. Siinä vissy pullo ja mukit meni vihasesti reppuun takas ja alkoi muiden vapojen pois otto. Lohi teki pieniä syöksyjä ja näkyi pinnassa muutamia kertoja. Asiakas alkoi viimein väsyttää lohta. Väsytys sujui hyvin ja mie samalla ohjailin venettä, jotta lohi olisi asiakkaan istumapaikasta hoidettavissa helposti. Lohi alkoi olla lähellä ja katoin , että tuttu MTO peräkoukku suupielessä ja mahakoukku poskessa. Lohi teki pienen syöksyn ja istahdin takasen oottamaan seuraavaa mahdollista koukasu kertaa, mutta sitä ei koskaan tullut lohi syöksyi pohjaa ja pintaan tuli vain pelkkä vaappu. Se tunne kun lohi (n.6kg) löysää veneen läheltä. Ite ymmärtää että sekin tunne kuuluu tähän harrastukseen, mutta kun lohi on jollekki elämän ensimmäinen tornionjoella . Niin tunne ei ole mukava.
Vavat veneessä järjestykseen ja takasin ylemmäs, jossa oli kaksi venettä. Nousin niiden yläpuolelle ja meni hetki kunnes laskeskelin pelipaikoille uudestaan. Penkan reunassa ei ollut tapahtumia, mutta hieman alempana  toinen pitkä vapa suijui ja räikkä alkoi huutaa. Mie soudin ja asiakas kelas tyhjää pois, mutta samassa vapa oikeni ja Hirvas vaapun uinti näky päästä. Kerroin asiakkalle että lohi karkasi. Asikas eka kertaa tornionjoella ja tuumasi et on teillä täällä kalaa. Loppu laskulla ei tapahtumia.
Vielä oli yksi souatettava , Asiakas halusi pienen opas soudun , koska on asiakkaana lomassa ja meinaa kaverin kanssa soutaa viikon Lappeassa. Ajelin kolmoseen ja sinne oli ilmestynyt veneitä, joten itekki aloitin soudun lähtöpaikalta. Laitelhiin rannan tuntumassa vieheet pyynthiin. Soutelin kohti selkää ja valeväylän yli. Silloin pitkä vapa taas suijui ja asiakas ymmärsi yskän ja oli kelaamassa muita pois tosi joutusasti, mutta taas jouduttiin pettymään  vapa oikeni. Olihan se ulkomaalainen asiakas ihmeissään. Tuumasi et onhan täällä lohia. Ahti ei ollut meille sen suopeampi ja jouduttiin ajahmaan lomhaan ilman lohta. Hirvas vaapun otin tarkhaan syyhniin, mutta koukut tosi terävät ja ei sen takia karanneet. Kiitos Ahti Päivän tapahtumista Tornionjoella.
Tänhään käytin vielä joella eilistä asiakasta , jolta lohi karkasi. Koukuttaa se karannukki lohi, mutta meillä ei tapahtumia. Soudettiin suvanto siinä uskossa että siellä nyt puree kun vesi noussut paljon.

Nyt keli on joella haastava vesi nousi 50cm ja roskaa kelluu. Nyt on hyvä aika levätä. lupasin sveitsin miestä vielä sunnuntaina käyttää joelle jos haluu, mutta ite pysyn poissa ja leppään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti